wskaż zbior wartosci
DZIADZIA: | | Ix−2I | |
Wskaż zbiór wartości funkcji f(x)= |
|
|
| | x−2 | |
x−2=1 czyli x=3 lub −x+2=1 czyli x=1 nie wiem jak sie zabrac jak jest = to mogę pomnożyć na
krzyż

?
8 lut 12:44
Zak z rasy joonów : Zw: y ∊ {−1;0;1}
8 lut 12:45
Zak z rasy joonów : ajć. Bez 0 oczywiście
8 lut 12:45
Tragos: D = R / {2}
trzeba to rozważyć na dwa przypadki:
1. x − 2 > 0 (nie ≥, bo pamiętamy o dziedzinie)
czyli dla x > 2, f(x) = 1
2. x − 2 < 0
| | −(x−2) | |
wtedy f(x) = |
| = −1 |
| | x−2 | |
czyli dla x < 2, f(x) = −1
zatem zbiorem wartości funkcji jest zbiór {−1, 1}
8 lut 12:46
krystek: dla x>2 masz y=1
dla x<2 masz y=−1
dla x=2 nie jest określona bo D=R/{2|
8 lut 12:48
krystek: dla x>2 masz y=1
dla x<2 masz y=−1
dla x=2 nie jest określona bo D=R/{2|
8 lut 12:48
Tragos:

ta funkcja będzie wyglądać tak
8 lut 12:50
DZIADZIA: a kumacie coś z tego czy sie kierowałem pisząc to u góry bo myslalem że na krzyż pomnożyć
8 lut 12:52
Tragos: ale z czym na krzyż, to nie jest jakieś równanie, tylko normalna funkcja, tylko ze jest z
wartością bezwzględna, więc trzeba się bawić w przypadki
8 lut 12:59
DZIADZIA: juz kumam dziekować
8 lut 13:19