Ciągi.
Kaśka: Dany jest ciag arytmetyczny w ktorym a2=–3 a5=14. Wyznacz pierwszy wyraz ciągu oraz podaj wzór
na wyraz ogólny. Oblicz sumę 100 początkowych wyrazów ciągu.
8 lut 12:22
Tragos: a
2 = −3
a
2 = a
1 + r
a
5 = 14
a
5 = a
1 + 4r
{ −3 = a
1 + r
{ 14 = a
1 + 4
rozwiąż ten układ równań, to pomyślimy co dalej
8 lut 12:30
Zak z rasy joonów : a
5 = a
2 + 3r
a
2 = a
1 + r
a
n = a
1 + (n−1)r − wzór ogólny ciągu arytmetycznego
masz wszystkie wzory.
| | a1 + a100 | |
S100 = |
| *100 = 50(a1 + a100) |
| | 2 | |
8 lut 12:30
Tragos: { 14 = a1 + 4r oczywiście
8 lut 12:30
Kaśka: Czekaj Tragos bo nie mogę sobie przypomiec jak to sie rozwiazywalo
8 lut 12:44
Kaśka: To bedzie a1+r=–3 a1+4r=14 a1=–3–r –3–r+4r=14 i co dalej?
8 lut 14:04