oblicz granica ciągu
ewa: lim 5x−x2−6/x2−4
x→2
i drugi przykład
lim x2/x−1
x→∞
prosze o pomoc w rozwiązaniu
8 lut 12:20
Kejt:
| | 5x−x2−6 | | 0 | | −(x−3)(x−2) | | −x+3 | |
lim |
| =[ |
| ]=lim |
| =lim |
| = |
| | x2−4 | | 0 | | (x+2)(x−2) | | x+2 | |
x−>2
ale nie ręczę za to..
8 lut 12:29
krystek: 1)liczysz granice lewo i prawostronną gdy x→2+ i x→2−
8 lut 12:29
Kejt:
| | x2 | | x2 | |
lim |
| =lim |
| =lim x= ∞ |
| | x−1 | | | |
x−>
∞
8 lut 12:33
Tragos: Kejt jest ok

(5x − x
2 − 6)' = 5 − 2x
(x
2 − 4)' = 2x
| | 5−2x | | 5 − 2*2 | | 5 − 4 | | 1 | |
lim |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2x | | 2*2 | | 4 | | 4 | |
8 lut 12:35
Kejt: o, ale fajnie

dzięki
8 lut 12:38
Kejt: to można pochodnymi liczyć? dobrze wiedzieć..
8 lut 12:39
ewa: dzięki
8 lut 12:42
Tragos: tak można,
korzystamy tutaj z reguły de l'Hospitala (można ją stosować tylko jeśli masz symbol
| | 0 | | ∞ | |
nieoznaczony |
| lub |
| , w innych przypadkach próbujemy sprowadzić do tej postaci |
| | 0 | | ∞ | |
a symbole 0
0, 1
∞, 0
∞ sprowadzamy korzystając z takiej tożsamości
f(x)
g(x) = e
g(x)lnf(x)
8 lut 12:43
Kejt: ach..więc to jest de l'Hospital..dzięki bardzo, jeszcze raz
8 lut 12:54
ewa: a to jest dobrze
lim √n2+3n−n= (√n2+3n−n)(√n2+3n+n)/√n2+3n+n= n2+3n−n2/√n2(1+3/n+n=
3n/n+n=3/2
n→∞
8 lut 13:05