Punkty przegięcia i wypukłość
sebcio:
Wyznaczam dziedzine : D
f = R−{0}
1−sza pochodna
D
f' = D
f
2−ga pochodna
| | ex(x2 − 2x + 2) | |
f''(x) = |
| |
| | x3 | |
D
f''=D
f
I teraz badam :
| | ex(x2 − 2x + 2) | |
f''(x) > 0 <=> |
| > 0 <=> x2−2x+2>0 i x3>0 lub x2−2x+2<0 i x3<0 |
| | x3 | |
Z rownania kwadratowego wychodzi brak pierwiastkow, i ustailem, ze
wykres funkcji jest wypukłu "ku dołowi" dla x ∊(0,
∞)
wypukły ku "górze" dla x ∊(−
∞, 0)
Ale nei wiem czy dobrze i nie wiem też jak wyznaczyć punkty przegięcia

(bo patrzac po
rysunku wykresu to nie ma ich w zerze)
8 lut 11:10
jo: Przyrównaj do zera drugą pochodną, to co wyjdzie to będzie punkt przegięcia.
8 lut 11:23
sebcio: No ale własnie dziedzina = R−{0} więc tam nie moze byc punktu przegiecia?
8 lut 11:28
jo: Nie ma punktów przegięcia.
8 lut 11:35
sebcio: Ok, następny przykład prosiłbym o sprawdzenie

Polecenie − to samo
D
f = R
1−sza pochodna :
(e
−x * x)' = −e
−x(x−1), D
f'=D
f
2−ga pochodna:
(−e
−x (x−1))' = −e
−x (x−2), D
f'' = D
f
f''(x) > 0 <=> x−2 > <=> x > 2
zatem wykres wypukły ku dołowi dla x ∊ (−
∞, 2)
ku gorze dla x ∊ (2,
∞)
| | 2 | |
punkt przegiecia : (2, |
| ) |
| | ex | |
8 lut 11:56
jo: Wygląda na ok
8 lut 12:08
sebcio: Aha, i tam poprawka − mialo byc e
2 a nie x w punkcie przegiecia

Jeszcze jakies
porozwiazuje i sie tu zwroce jak cos
8 lut 13:05
Artur z miasta Neptuna:
taka mała sugestia −−− w pochodnych (1,2 stopnia) zostawiaj mianownik bez zmian −−− aby mieć
pewność, że znak pochodnej zależy tylko i wyłącznie od licznika −−− zawsze to trochę
bezpieczniejsze
8 lut 13:16
sebcio: Ok, kolejny przykład :
y = x +
4x
D
f = R−{0}
D
f' = D
f
D
f'' = D
f
y > 0 <=> −8x > 0 <=> x > 0
Czyli wykres funkcji wypukly go gorze dla x ∊ (0, +
∞)
ku dolowi dla x x ∊ (−
∞, 0)
Brak punktow przegiecia bo x ≠D
f.
8 lut 13:26
sebcio: dzięki za sugestie Artur
8 lut 13:27
Artur z miasta Neptuna:
kolejna sugestia −−− staraj się unikać zwrotu "wypukły ku górze" na funkcje wklęsłą, chyba że
tak właśnie zostało to wprowadzone na wykladach
8 lut 13:32
sebcio: na wykładach był obie nazwy ale raczej z naciskiem na "ku górze" i "ku dołowi"
8 lut 13:42
sebcio: Ostatni przykład :
y = (x + 2)arctgx
D
f = R
D
f' = D
f
D
f'' = D
f
| | 1 | |
y > 0 <=> 2−4x > 0 <=> x < |
| |
| | 2 | |
Czyli wykres jest wypiety ku dolowi dla x ∊(−
∞,
12) (tzw. "uśmiechnięty)
ku gorze dla x ∊ (
12,
∞) (smutny)
p. przegiecia (
52,
52 * arctg
12)
8 lut 14:11
Artur z miasta Neptuna:
hmmm ... a czemu punkt przegięcia ≠ od punktu zmiany znaku f''
8 lut 14:15
sebcio: o kurde, wstawilem tez x do wzoru na funkcje, zapomnialem ze sie tylko wstawia do obliczenia y.
Czyli p. przegięcia będzie :
(12, 12 * arctg(12)
8 lut 14:20
sebcio: (
12,
52*arctg
12) znaczy sie
8 lut 14:37