Pomocy. Ktoś chyba pomoże miłej Majce.
Maja: Zadanko 1
podaj interpretację układu nierówności
−2x+y<5
y+x≥3
podaj pare liczb, które nie spełniają żadnej nierówności
Zdanko 2
znajdź równanie prostej spełniającej warunki: f(1)=3; f(2)=5. Dla jakiego argumentu
wartości funkcji są mniejsze od 4. Rozwiąż nierówność f(x)<g(x) gdzie g(x)=−x+2
zadanko 3
dla jakiej wartości parametru m funkcja f(x)
2m−12x+3 jest rosnąca, a dla jakich do
wykresu funkcji należy A(2;m)
Proszę o pomoc

31 mar 21:02
Maja: aa w pierwszym trzeba podać interpretację geometryczną
31 mar 21:04
Maja: Halo czy ktoś pomaga na tym forum

...

Widze że taak to proszę o pomoc
31 mar 21:07
tim: No halo... Nie popędzaj... Powinnaś dostać odpowiedź. Niedługo...
31 mar 21:09
Maja: dobrze przepraszam i bardzo dziękuje. jednak są miłe osóbki na forum...
31 mar 21:12
:): kazda prosta mozemy zapisac w postaci y=ax+b
f(1)=3 oznacza ze x=1 a y=3 (w drugim tak samo robisz)
zatem podstawiasz x i y do rownania y=ax+b i otrzymujesz uklad rownan
3=a+b
5=2a+b
rozwiazujesz i masz funkcje f(x)=2x+1
dla jakiego argumentu wartosci sa mniejsze od 4 to mozesz zapisac tak:
2x+1<4 i wyliczasz x, czyli x<3/2
nierownosc
2x+1<−x+2
3x<1
x<1/3
31 mar 21:12
:): zad 3
zeby funkcja byla rosnaca to wspolczynnik przy x musi byc dodatni
2m−1>0
dla malejacej wspolczynnik ma byc mniejszy od zera zatem masz
2m−1<0
31 mar 21:17
Maja: noo dobra ale gdzie jest to że dla jakich funkcja należy do wykrasu funkcji A(2;m)
31 mar 21:22
:): druga czesc jak sie domyslam to ma byc takie m zeby A nalezalodo wykresu

wiec podtawiasz punkt A do funkcji
| | 2m−1 | |
m=( |
| )*2+3 mnozysz przez 2 |
| | 2 | |
2m=4m−2+6
−2m=4
m=−2
31 mar 21:25
Maja: noo ale jeśli mnożymy to licznik chyba bez zmian bo się skróci?
31 mar 21:27
Maja: i dlaczego zamiast x jest 2
31 mar 21:27
:): za x podstawiasz wspolrzedna z punktu A(2,m)
mozna bylo skrocic wtedy bez mnozenia przezdwa mialabys m=2m−1+3
31 mar 21:30
Maja: aaa dziękuję. No i wystarczy obiczyć m i już koniec zadania
31 mar 21:31
:): tak
31 mar 21:32
Maja: bardzo dziękuję
31 mar 21:33
:): zad 1
para liczb ktora nie spelnia nierownosci (−2,2)
31 mar 21:35