Ciagi
Magda: Dany jest ciag arytmetyczny w ktorym a2=–6 a5=18. Wyznacz pierwszy wyraz tego ciagu oraz podaj
wzor na wyraz ogolny. Oblicz sume 100 poczatkowych wyrazow tego ciagu.
8 lut 10:47
Patronus: ciąg arytmetyczny:
a
n=a
1 + (n−1)r
a
2 = a
1 + r = −6
a
5 = a
1 + 4r = −18
Rozwiąż układ równań i dostaniesz a
1 i r − będzie wyraz ogólny
Suma 100 pierwszych wyrazów to
8 lut 10:54
Magda: Od czego zaczyna sie rozwiazywanie ukladu rownan?
8 lut 11:00
Patronus:
a1+r=−6
a1+4r = −18
z pierwszego równania mamy:
a1 = −6 − r
i podstawiamy do drugiego:
−6−r + 4r = −18
3r = −12
r = −4
I wracając do pierwszego równania:
a1 = −6 − (−4)
a1 = −2
8 lut 11:09
Magda: I co dalej mam zrobic?
8 lut 11:14
Patronus: no teraz masz wyraz ogólny:
a
n = a
1 + (n−1)(−2)
Podstaw go do wzoru na sume:
Nie policze wszystkiego za Ciebie...
8 lut 11:16
Magda: Ja potrzebuje żeby ktoś mnie naprowadzil na wynik.
8 lut 11:56