Równanie z parametrem t.
Bartek: | | 22x−2x | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| . |
| | 22x+2x | |
Wyznacz wszystkie wartości
t, dla których
f(x)=t ma rozwiązanie.
Prosiłbym o pomoc. Nie wiem jak "ugryźć" to zadanie.
8 lut 10:43
asik : zapisz równanie
22x−2x22x+2x
8 lut 10:54
asik : jest równe t , wylicz 2x i narzuć warunek że 2x>o
nie potrafię pisać tutaj sory
8 lut 10:56
asik : miało być to równanie jest równe t
8 lut 10:57
Bizon:
| | 2x−1 | |
t= |
| ... i rozpatruj |
| | 2x+1 | |
8 lut 11:04
Bartek: | | 2x−1 | |
No właśnie do tego t= |
| doszedłem, ale nie mam pojęcia co mam tu rozpatrzyć. |
| | 2x+1 | |
Pomożesz?
8 lut 11:09
asik : t musi być większe lub równe zero
8 lut 11:57
asik : wylicz 2x
8 lut 11:58
asik : i rozwiąż nierówność
2x>0
8 lut 11:59