Ciągi
DZIADZIA: Ciąg (an) dany jest wzorem an=2(−1)n Suma 15 początkowych wyrazów tego ciągu jest rowna?
8 lut 08:54
DZIADZIA: wiem ze to śą pododawnne 15 an−ów

tuylko teraz nie wiem czy
| | a1+2(−1)15 | |
S15= |
| * 15  ? |
| | 2 | |
8 lut 08:58
krystek: | | 1 | |
an=( |
| )n Oblicz a1 i q i wstaw |
| | 2 | |
8 lut 08:58
Artur z miasta Neptuna:
1. a
n = 2
(−1)n czy 2. a
n = 2
(−1)*n
| | 1 | |
1. a1 = − a2 ; a2 = −a3 => an = −an−1 => S15 = a15 = 2−1 = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2. a1 = ( |
| )1, a2 = ( |
| )2 = |
| * |
| => a1 = |
| , q = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
S
15 −−−− wzór
8 lut 08:59
krystek: Jest to ciąg geom
8 lut 08:59
Artur z miasta Neptuna:
Dziadzia −−− to co napisałaś jest to suma na 'n' wyrazów ciągu ARYTMETYCZNEGO
8 lut 08:59
DZIADZIA: Panowie jeden mowi ze geo a drugi aryt
8 lut 09:04
Artur z miasta Neptuna:
kto mówi że artymetyczny

pokaż mi tego człeka

zacznijmy od tego −−− który wzór na a
n jest prawidłowy (patrz 8:59 −−− 1. czy 2.)
8 lut 09:09
DZIADZIA: zawsze jak jest takie zadanie ze ciąg nie wiadomo jaki jest dany jakimś wzorem to jest tak żę
podstawiając za n np 3 to po policzeniu wyjdzie mi wartość wyrażenia a3=.....
8 lut 09:09
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli masz podany wzór ogólny czyli an = ,,,,, oznacz, że jak za 'n' podstawisz dana liczbę,
to wyjdzie Ci wartość tegoż elementu (dlatego to jest wzór ogólny)
8 lut 09:13
krystek: Sprawdzasz jeżeli a
n+1−a
n=r (stała liczba ) ⇒arytmetyczny
wówczas stosujesz wzory odpowiednie!
8 lut 09:14
DZIADZIA: Artur napisałeś że a1=−a2 ; a2=−a3
wzór naszego zadania jest taki an=2(−1)n i teraz wiadomo że jeśli mamy np (−2)2=4
ale (−2)3 =−8 tak więc w przypadku a3= −.....kurde poprostu ja chcę to zrozumieć nie wkuwać
na pamięć
8 lut 09:16
DZIADZIA: to jak pod ten wzór podstawie a1 i a2 to bede mogł łatwo wyliczyc r lub q ...?
8 lut 09:19
krystek:
r dotyczy ciągu arytmetyczngo!
8 lut 09:23
krystek: @ Artur twoja pierwsza wersja − na jakej podstawie a1=−a2 itd?
8 lut 09:26
krystek: | | 1 | | 1 | |
a2=2−1*2= |
| stąd q= |
| i liczysz. |
| | 4 | | 2 | |
8 lut 09:28
krystek: | | an+1 | | 2−1(n+1) | | 1 | |
ogólnie q= |
| = |
| =2−1= |
| |
| | an | | 2−1n | | 2 | |
8 lut 09:32
DZIADZIA: nowłasnie tak bym to robił
8 lut 09:33
8 lut 09:35
krystek: No i tak trzeba . Nie wiem skad Artur wziął tą pierwszą wersję ,może odezwie się?
8 lut 09:36
DZIADZIA: Krystek a2= 29−1)*(−1)= 21
8 lut 09:37
DZIADZIA: sory a2= 2(−1)*(−1)
8 lut 09:38
krystek: A co to? nie jest czytelne dla mnie ! Co to za 9 przy liczeniu a2
8 lut 09:40
DZIADZIA: pod spodem poprawiłem

i wychodz mi że a2=2
8 lut 09:41
krystek: Tak ale nie dotyczy to Twojego zadania rozumię.
8 lut 09:41
krystek: za n wstawiasz 2
a2=2−1*2
8 lut 09:42
krystek: Tak zapisałe na początku2(−1)n
8 lut 09:44
DZIADZIA: no tak a ja to 2 jeszcze myślałem że do kwadratu trzeba ...
8 lut 09:44
DZIADZIA: Artur coś ucichł
8 lut 09:46
krystek: | | 1 | |
byłoby 2−1+2 wówczas mamy 2−1*22= |
| *4=2 |
| | 2 | |
8 lut 09:47
krystek: Każdemu zdarzaja się pomyłki ,szczegolnie gdy liczy sie kilka zadań i nie przeczyta
niedokładnie.
Nie ma ludzi nieomylnych.
8 lut 09:49
DZIADZIA: a mogę obliczyć q dzieląc np a2:a1 i też mi wychodzi 12
8 lut 09:54
DZIADZIA: a w ciągu arytmetycznym ja bym mogł najprościej obliczyć r?
8 lut 09:55
krystek: tak! a2−a1=r
8 lut 09:57
DZIADZIA: dzieki

kurde nie wiem jak mi pójdzie ta matma ide na korki od czwartku
8 lut 09:58
krystek: 9;14 Napisaną masz przeze mnie def ciągu arytmerycznego różnica między dowolnym wyrazem a
wyrazem go poprzedzającym jest stała i równa r
Analogicznie dla geometrycznego.
8 lut 09:59
krystek: Ależ nie przerażaj sie . Matematyka to logiczne myślenie !
Nie możesz mieć luk . Przy ciągach geom musisz opanowane mieć działania na potęgach itd
8 lut 10:01
DZIADZIA: | | 1 | |
głupie pytanie ale jak mam |
| 15=  ? |
| | 2 | |
8 lut 10:04
DZIADZIA: ile to jest 12 do potegi 15?
8 lut 10:09
krystek: | | 1 | |
Takie zad kalkulator i wyliczyć lub zostawić S15=1−( |
| )15 |
| | 2 | |
8 lut 10:11