podobieństwo trójkątów
m: Mam trapez równoramienny, gdzie a=21, b=9, c=10. Jak z podobieństwa obliczyć długości odcinków
powstałe po przecięciu się przekątnych? Powstają właśnie 2 tr. podobne.
8 lut 08:25
Artur z miasta Neptuna:
| | y | | z | | H | |
kolory pokazują, które kąty są jednakowe, więc |
| = |
| = |
| |
| | x | | w | | h | |
nie wiem jakie jeszcze masz dane (czy to co podałeś to jest 'wszystko')
8 lut 08:37
m: Jeszcze h trapezu 8 i przekątne po 17 cm, ale Twoim sposobem chyba nie policzę.
8 lut 08:51
m: a może być x/y=9/21 i x+y=17?
8 lut 08:52
Artur z miasta Neptuna:
no to masz, że:
| | 21 | |
y= x* |
| oraz x+y = 17 −−−−> rozwiązujesz układ (wstawiasz 'y' do drugiego równania i |
| | 9 | |
wyliczasz 'x')
8 lut 09:06
m: @Artur
Zrobiłem tak, ale czy to na pewno jest poprawnie?
8 lut 09:10
Artur z miasta Neptuna:
jak najbardziej
dla przykładu −−− narysuj jakiś prostokąt i sprawdź (prostokąt to szczególny przypadek trapezu
równoramiennego).
8 lut 09:12
m: Niestety nie mam tyle czasu, bo zaraz muszę się zbierać, ale zrobię tak jak właśnie chciałem.
Dzięki Artur.
8 lut 09:14
Żak:
Masz złotowłosa koślawą optykę(coś ty namalowała−trapez ma być równoramienny),za
dużo danych c(?) i złośliwie chachmęcisz
?=ab i zmień pseudo na to telewizyjne(bądź z wariatkowa)
8 lut 09:14
m: Żak nie hejtuj tylko potwierdź, bo potrzebuję tego dobrze.
8 lut 09:21