ciągi
Pepsi2092: Niech S
n oznacza sumę n poczatkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n). Jeśli S
3<S
8 to:
A. ciąg (a
n)jest rosnący.
B. a
8>0
C.a
6>0
D.a
4>0
tutaj może być więcej niż jedna odpowiedź prawidłowa. Ale niech ktoś mnie nakieruje jak z tego
co jest dane wywnioskowac i sprawdzić pojedynczy podpunkt
S
3=3a
1+3r
S
8=(2a
1+7r)*4=8a
1+28r
S
3<S
8
3a
1+3r<8a
1+28r
a
1>−5r i jak na podstawie tego coś okreslic

?
8 lut 00:07
ZKS:
a1 + 5r > 0
a6 > 0
8 lut 00:10
Pepsi2092: Oky dzieki wielkie
ZKS 
Ty jako pilny uczeń zapewne dość dokładnie przerobiłeś czerwoną
książeczkę aksjomatu, dlatego pozwolę sobie wrzucić jeszcze jedno pytanie które mnie bardzo
nurtuje

W pewnym ciagu arytmatycznym (a
n) mamy a
7*a
8<0 Zatem :
A.a
9<0
B.a
6*a
9<0
C.a
6+a
9=0
D.a
8*a
9>0
(a
1+6r)*(a
1+7r)<0
a
1+6r<0 lub a
1+7r<0 i tutaj trace wątek
8 lut 00:16
A ku ku:
x*y<0 ⇔ x<0 i y>0 v x>0 i y<0
8 lut 00:18
ZKS:
Wiesz akurat tego zadania nie robiłem hmm ciekawe dlaczego.
8 lut 00:22
Pepsi2092: No ja znam ten myk Mistrzu

Ale na tej podstawie to mogę wywnioskować jedynie że odp B
bedzie dobra

a na jakiej podstawie udowodnić, że słuszne jest to a
8*a
9>0 ?
8 lut 00:23
Pepsi2092: Powiem Ci
ZKS , że te zestawy co są dalej to w porównaniu do tego ida jak po maśle

A te
zamknięte to ktoś wymyslił żeby denerwować tych co się przygotowują do matury
8 lut 00:25
ZKS:
Ja nawet tych zamkniętych nie przerabiałem zadań. Od razu robiłem otwarte zestawy a później
testy.
8 lut 00:31