Namiot ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego (rysunek). Pole powierzchni
całkowitej (łącznie z podłogą) jest równe 18√3 m2.
a) Wyznacz funkcję zmiennej x opisującą objętość tego namiotu (w m3). Określ dziedzinę tej
funkcji.
b) Dla jakich wartości x objętość namiotu jest równa 1018 m3?
Z góry dzięki.
| √3(18−12x2) | ||
y= | ||
| 3x |
| x2√3 | √3(18− 12x2) | |||
V(x) = | * | |||
| 4 | 3x |
| x√3 * √3(18 − 12x2) | ||
V(x)= | ||
| 12 |
| 54x − 32x3 | ||
v(x)= | ||
| 12 |
| 3 + 3√13 | 3(1 + √13 ) | |||
x1 = | = − | < 0 <−−− sprzeczne | ||
| −2 | 2 |
| 3 − 3√13 | 3(1 − √13) | 3(√13 − 1) | ||||
x2 = | = | = | ||||
| −2 | −2 | 2 |
| 3(√13 − 1) | ||
x2 = | ||
| 2 |