całkowanie
malutka: Proszee pomozcie, bo nie mam juz pomyslu..

całka − pewnie jest prosta, ale jakos mi nic nie przychodzi...
∫ x
√2 − x dx
7 lut 22:57
kret:
√2 − x = t, 2 − x = t2, x = 2 − t2, dx = −2t dt
−2 ∫ (2 − t2)*t*tdt =
7 lut 23:03
pigor: np.
√2−x=t ⇒ 2−x=t
2 ⇒ x=2−t
2 i dx=−2tdt , wtedy
| | 4 | | 2 | | 2 | |
∫ x√2−xdx= ∫(2−t2)t *2tdt= 2 ∫(2t2−t4)dt = |
| t3 − |
| t5 = |
| t3(10−3t2) |
| | 3 | | 5 | | 15 | |
=
| | 2 | | 2 | |
= |
| (2−x)√2−x(10−6+3x) +C = |
| (2−x)(4+3x) √2−x +C . ...  |
| | 15 | | 15 | |
7 lut 23:09
pigor: tak , "zgubiłem" "−" minus (przy dt} , przepraszam i wystarczy go dopisać przed całkę i ...

ciągnąc do końca lub wejśc z nim pod −(2−x)=x−2 . ...
7 lut 23:12
malutka: hmm dzieki

a w odpowiedzi z tyłu jest
| 2 | |
| (3x2 − 2x + 2 ) √2 − x + C
|
| 15 | |
czyli podobnie z tym, ze (2−x)(4+3x) po uwzglednieniu bledu z minusem czyli
(x−2)(4+3x) tak? po wymnozeniu daje 3x
2 − 2x − 8,
czyli zamiast 2 jest −8
dobrze patrze czy nie?
7 lut 23:28
malutka: moze z tylu jest blad, bo Twoje jest wg mnie dobrze

dzieki wielkie
7 lut 23:42
malutka: A czekajcie mam jeszcze jedno − tez nie wiem jak.. :
7 lut 23:45