TRYGONOMETRIE
Anka: CZY JEST KTOŚ NA TYLE DOBRY, KTORY MA CZAS I UMIE TRYGONOMETRIE ? POZIOM ROZSZERZONY ? PROSZE O
POMOC !
7 lut 22:55
A ku ku:
I po co ten spam?
7 lut 23:03
Anka: prawie sie zalamalam

pomozesz jeszcze w jednym ? do polowy doszlam znowu : (
7 lut 23:04
A ku ku:
Dawaj, bo zaraz idę spać.
7 lut 23:06
Anka: mam taki przyklad :
cos5x − cosx = sin3x
i doszlam do tego momentu :
sin3x+2sin3x*sin2x=0
7 lut 23:06
Anka: sin3x przed nawias ?
7 lut 23:08
A ku ku:
No przecież to ten sam przykład co poprzednio
7 lut 23:09
Anka: hahahahahhahahaha
7 lut 23:13
Anka: hahaha zle popatrzylam

o ten mi chodzi:
cos2x + cos6x = sin3x − sin5x
7 lut 23:14
Anka: z kartek na brudno biore, i mam tak pomotane wszystko wiec wybacz ; )
7 lut 23:14
A ku ku:
Po lewej wzór na sumę cosinusów , po prawej wzór na różnicę sinusów
następnie przenieś z prawej na lewą i wyłącz wspólny składnik przed nawias
i pójdzie
7 lut 23:24
A ku ku:
2cos4x*cos2x= 2cos4x*sin(−x) sin(−x)= −sinx cos2x= 1−2sin
2x
2cos4x( cos2x+sinx)=0
cos4x=0 v 1−2sin
2x +sinx=0 sinx= t , y€<−1,1>
| | π | |
4x= |
| +k*π v 2t2−t−1=0 .... dokończ |
| | 2 | |
x=....
7 lut 23:31
Anka: dziekuje

))
7 lut 23:46
A ku ku:
7 lut 23:49
Nicol: sorry że tak podepne się do czyjegoś tematu, ale mam pytanie jak mam równania trygonometryczne
| | √3 | |
i np wyszło mi że sinx=0 lub cosx=− |
| |
| | 2 | |
jak mam sprawdzić ile wynosi x? Jak się to robi tak na chłopski rozum bez żadnych tablic?
8 lut 00:24
8 lut 00:45