trygonometria
Anka: czesc! jesli ktos jest w stanie mi pomoc, to bardzo prosze !

mialam taki przyklad :
cos5x − cosx = sin3x
i rozwiazalam do takiego momentu :
sin3x(−2sin2x−1) = 0
co zrobic dalej?
7 lut 22:34
Anka: kurde prosze !
7 lut 22:41
A ku ku:
| | π | | π | |
3x= k*π v 2x= − |
| +k*2π v 2x= π+ |
| +k*2π |
| | 6 | | 6 | |
x=........ v x=.......... v x=.........
7 lut 22:55
7 lut 22:57
A ku ku:
7 lut 22:58
kret:
| | α + β | | α − β | |
cosα − cosβ = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
−2sin3xsin2x = sin3x, sin3x + 2sin3xsin2x = 0
| | 1 | | 1 | |
2sin3x(sin2x + |
| ) = 0, sin3x = 0 lub sin2x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 lut 22:58
A ku ku:
Hehe

tym razem ja
7 lut 22:59
kret:
Teraz
A ku ku nie byłem pierwszy
7 lut 22:59
Anka: a mozesz mi jeszcze wytlumaczyc czemu w tym pierwszym jest 3x = k * π ?
7 lut 23:00
A ku ku:
sin3x=0⇔ 3x=0+k*π
7 lut 23:01
Anka: a widzisz, dzieki Ci wielkie


!
7 lut 23:02
7 lut 23:02