funkcja kwadratowa
bezkarnie cytrynowy: Małe pytanie, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi:
od czego zależy czy p i q są dodatnie czy ujemne?
dla przykładu funkcja f(x)=−2(x+3)
2−4 i teraz p=3 czy −3 a q=4 lub −4 zawsze jest inaczej i
nie widzę tu żadnej reguły niestety
7 lut 21:29
Tragos: postać kanoniczna funkcji kwadratowej
f(x) = a(x − p)2 + q
i teraz w związku z twoim przykładem
a = −2
3 = −p ⇒ p = −3
−4 = q ⇒ q = −4
7 lut 21:32
Kejt: p=−3 q=−4
wynika to ze wzoru:
f(x)=a(x−p)2+q
7 lut 21:32
Kejt: i kolejne zderzenie..
7 lut 21:32
pigor: ... radzę nie przejmuj się zapisem ogólnym, bo zasada ...

jest prosta
zawsze bierz p przeciwne do tego jakie widzisz , czyli u ciebie p= −3 , zaś q bierz takie ...

jakie widzisz , czyli u ciebie q= −4 (zapamiętaj sobie to co powiedziałem) , a więc u
ciebie
(p,q)=(−3,−4)
zaś gdybyś miał np. y=−2(x−3)
2 +4 , to oczywiście
(p,q)=(3,4) , itp, itd . ...
7 lut 21:52
bezkarnie cytrynowy: Jeszcze jedno pytanie mam: Funkcja f(x)=−2(x−3)2+4 jest rosnąca w przedziale:
prawidłową odpowiedzią jest (−∞,3>
ja to robiłem tak: skoro p=3 q=4 i a=−2 to ramiona paraboli są skierowane na dół czyli funkcja
rosnąca jest w przedziale według mnie (−∞, 4> w czym robię błąd?
7 lut 21:52
bezkarnie cytrynowy: w ogóle to dziękuję że szybkie odpowiedzi, nie spodziewałem się
7 lut 21:54
Tragos: ale tutaj patrzysz na p, czyli na oś X, podając czy funkcja jest malejąca, rosnąca itp. badasz
dla jakich x jest ona taka
7 lut 21:54
pomagacz:
wierzchołek ma współrzędne:
W = (p, q)
więc to od q zależy gdzie się kończy lub zaczyna przedział monotoniczności
7 lut 21:54
pomagacz:
od p, sorry
7 lut 21:54
pigor: ... i to jest ta reguła,
której ...

nie potrafiłeś zauważyć , a wynika ona z

... nie powiem . ...
7 lut 21:55
bezkarnie cytrynowy: dzięki

odpowiedź banalna a ja tu kminie pół wieczora
7 lut 21:59
pigor: hmm ...

ty masz odpowiedzieć
co się dzieje z x−em , gdy y rośnie , anie . ...
7 lut 22:01