matematykaszkolna.pl
funkcja kwadratowa bezkarnie cytrynowy: Małe pytanie, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi: od czego zależy czy p i q są dodatnie czy ujemne? dla przykładu funkcja f(x)=−2(x+3)2−4 i teraz p=3 czy −3 a q=4 lub −4 zawsze jest inaczej i nie widzę tu żadnej reguły niestetyemotka
7 lut 21:29
Tragos: postać kanoniczna funkcji kwadratowej f(x) = a(x − p)2 + q i teraz w związku z twoim przykładem a = −2 3 = −p ⇒ p = −3 −4 = q ⇒ q = −4
7 lut 21:32
Kejt: p=−3 q=−4 wynika to ze wzoru: f(x)=a(x−p)2+q
Kejt: i kolejne zderzenie..
pigor: ... radzę nie przejmuj się zapisem ogólnym, bo zasada ... emotka jest prosta zawsze bierz p przeciwne do tego jakie widzisz , czyli u ciebie p= −3 , zaś q bierz takie ... emotka jakie widzisz , czyli u ciebie q= −4 (zapamiętaj sobie to co powiedziałem) , a więc u ciebie (p,q)=(−3,−4) zaś gdybyś miał np. y=−2(x−3)2 +4 , to oczywiście (p,q)=(3,4) , itp, itd . ...emotka
7 lut 21:52
bezkarnie cytrynowy: Jeszcze jedno pytanie mam: Funkcja f(x)=−2(x−3)2+4 jest rosnąca w przedziale: prawidłową odpowiedzią jest (−,3> ja to robiłem tak: skoro p=3 q=4 i a=−2 to ramiona paraboli są skierowane na dół czyli funkcja rosnąca jest w przedziale według mnie (−, 4> w czym robię błąd?
7 lut 21:52
bezkarnie cytrynowy: w ogóle to dziękuję że szybkie odpowiedzi, nie spodziewałem sięemotka
7 lut 21:54
Tragos: ale tutaj patrzysz na p, czyli na oś X, podając czy funkcja jest malejąca, rosnąca itp. badasz dla jakich x jest ona taka
pomagacz: wierzchołek ma współrzędne: W = (p, q) więc to od q zależy gdzie się kończy lub zaczyna przedział monotoniczności emotka
pomagacz: od p, sorry
pigor: ... i to jest ta reguła, której ...emotka nie potrafiłeś zauważyć , a wynika ona z ... nie powiem . ...emotka
7 lut 21:55
bezkarnie cytrynowy: dziękiemotka odpowiedź banalna a ja tu kminie pół wieczoraemotka
7 lut 21:59
pigor: hmm ...emotka ty masz odpowiedzieć co się dzieje z x−em , gdy y rośnie , anie . ... emotka
7 lut 22:01