prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania/ jak to zrobić: rozwiąż równianie:
pp:
3/x3+8 − 1/x2−4 = 2/x2−2x+4
7 lut 21:08
Kejt: / −−−− czy to ma oznaczać kreskę ułamkową?
7 lut 21:09
pp: / to kreska ułamkowa
7 lut 21:09
Tragos: | 3 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| x3 + 8 | | x2 − 4 | | x2 − 2x + 4 | |
tak?
7 lut 21:09
Tragos: zapewne tak..
co oczywiście jest niezgodne z tym co napisałeś wyżej! (pamiętaj o nawiasach)
7 lut 21:10
Kejt: no to ja sobie poszukam innego zadanka..chyba, że nie chcesz tego rozwiązywać?
7 lut 21:11
pp: dokladnie tak, przepraszam, nie wiedzialem jak postawic kreske ułamkowa
7 lut 21:12
pp: to jak pomożecie?
7 lut 21:19
Tragos: zaczynamy od dziedziny:
x
3 + 8 ≠ 0 ⇒ x ≠ −2
x
2 − 4 ≠ 0 ⇒ (x−2)(x+2) ≠ 0 ⇒ x ≠ − 2 ⋀ x ≠ 2
x
2 − 2x + 4 ≠ 0 ⇒ Δ < 0, zatem x ∊ R
D = R / {−2, 2}
x
3 + 8 = x
3 + 2
3 = (x+2)(x
2 − 2x + 4)
x
2 − 4 = (x−2)(x+2)
| 3 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| (x+2)(x2 − 2x + 4) | | (x−2)(x+2) | | x2 − 2x + 4 | |
| 3 | | 1 | | 2 | |
| − |
| − |
| = 0 |
| (x+2)(x2 − 2x + 4) | | (x−2)(x+2) | | x2 − 2x + 4 | |
teraz wspólny mianownik i przyrównujesz licznik do 0
7 lut 21:19
pp: aaaa dobra już kminie. myślałem, że coś źle robie, skoro ujemna delta. ok, dzieki

dalej juz sobie poradze
7 lut 21:26