Oblicz prawdopodobieństwo
Natalka: Rzucono 2 kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na obu kostkach wyrzucono tę
samą liczbę oczek lub że suma wyrzuconych oczek jest równa 8.
31 mar 20:50
tim: Oczekiwane wyniki = (2,6)(3,5)(4,4)(5,3)(6,2)
31 mar 20:52
Natalka: to jest wynik prawdopodobieństwa ze suma oczek jest równa 8, a jak wyliczyc że na obu
kostkach wyrzucono tę samą liczbę oczek?
31 mar 20:54
tim: Oczekiwane wyniki.
(1,1)(2,2)(3,3)(4,4)(5,5)(6,6)
P = ..
31 mar 20:57
Natalek: | | 1 | |
czyli tak jak myslalam |
| |
| | 6 | |
31 mar 21:03
Bogdan:
Jeśli mamy obliczyć prawdopodobieństwo sumy dwóch zdarzeń, to stosujemy
wzór: P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
Tutaj:
Ω − zbiór zdarzeń elementarnych przy rzucie 2 kostkami,
moc zbioru Ω: |Ω| = W62 = 62 = 36 (wariacja z powtórzeniami).
A − zdarzenie polegające na wyrzuceniu na dwóch kostkach tej samej liczby oczek,
moc zbioru A: |A| = 6,
P(A) = 636.
B − zdarzenie polegające na wyrzuceniu sumy oczek = 8,
moc zbioru B: |B| = 5,
P(B) = 536.
AnB − zdarzenie polegające na wyrzuceniu na 2 kostkach tej samej liczby oczek
i sumy oczek = 8,
moc zbioru AnB: |AnB| = 1,
P(AnB) = 136.
P(AuB) = 636 + 536 − 136 = 1036 = 518
31 mar 21:20
tim: Myślałem, że każde osobno.
31 mar 21:21
Bogdan:
Łącznik
lub informuje, że mamy do czynienia z sumą zdarzeń
31 mar 21:24
Marta: Rzucamy dwiema kostkami do gry
Podaj przykład
a) pary zdarzeń wykluczających się
b) zdarzenia pociągające za sobą inne.
Proszę o pomoc
7 sty 18:35
X: Bodan, wszystko się zgadza poza tym, że osobno liczysz kombinację (5,3) i (3,5) oraz (2,6) i
(6,2), a to jest to samo przecież, więc:
A: B:
(1,1) (4,4) (2,6)
(2,2) (5,5) (3,5)
(3,3) (6,6) (4,4)
| | 6 | | 3 | | 1 | | 8 | | 2 | |
P(A∪B)= |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 9 | |
1 paź 22:48