Rozwiąż nierówność
nieuk: Rozwiąż nierówność.
|x−1|x>0
7 lut 20:51
krystek: x>0
7 lut 21:42
nieuk: w odp jest inaczej
7 lut 21:46
Tragos: krystek na pewno źle, podstaw sobie x = 1, które wg. twojej odpowiedzi ma się zgadzać
7 lut 21:46
Tragos: D = R / {0}
mnoże obustronnie przez x2
|x−1|x > 0
1. x − 1 = 0
x = 1
|1−1| * 1 > 0
nieprawda, zatem x = 1 nie spełnia nierówności
2. x − 1 ≠ 0
x ≠ 1
dla x ≠ 1, |x−1| > 0, zatem wolno nam podzielić
x > 0
Reasumując
{ x ≠ 1
{ x > 0
x ∊ (0, 1) ∪ (1, +∞)
7 lut 21:51
krystek: Fakt dzięki:xIx−1I>0
x≥1 mamy x(x−1)>0⇒(−∞,0)U(1,∞) ⇒(1,∞)
x<1 mamy −x(x−1)>0⇒(0.1)
odp (01)U(1,∞)
7 lut 21:54