.
elpe: Basiek zadaneczko

Dane są funkcje f(x)=2x+1 i g(x)=−2x
2−2x+1 znajdz te dodatnie wartosci r dla których wszystkie
pkt wspolne wykresów funkcji f i g naleza do kola (x−1)
2 + (y+1)
2≤r
2
7 lut 20:42
Basiek : Hej

Dzięki, że się dzielisz. Wydaje się ciekawe, co też znaczy... mało standardowe, a to chyba
oznacza, że muszę pomyśleć.
7 lut 20:44
elpe: a bo to zadanie z Kiełbasy

myśl myśl i pisz mi tu wnioski
7 lut 20:46
Basiek : pkt wspólne:
2x+1=2x2−2x+1
2x2−4x=0
2x(x−2)=0 ⇔ x=0 lub x=2
A(0,1)
B(2,5)
S(1,−1)
{IASI≤r
{IBSI≤r
7 lut 20:48
elpe: a pkt A i B mamy z ?
7 lut 20:50
elpe: w sumie juz wiem
7 lut 20:50
Basiek : pkt A, B to pkt wspólne obu funkcji

wyliczyłam współrzędne x−owe dla obu, doliczyłam sobie
y−kowe z y=2x+1
7 lut 20:51
elpe: Liczby x1 i x2 są róznymi pierwiastkami równania x2−2√2+p2+1=0 dla jakich wartosci
parametru p pkt (X1;x2) nalezy do kola o środku S=(0,0) i r=√5
7 lut 20:55
Tragos: { Δ > 0
{ x
12 + x
22 = 5 ⇒ (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = 5
7 lut 21:08
Tragos: a sorry teraz zauważyłem, że jest koło

zatem
(x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 ≤ 5
7 lut 21:09
elpe: Dla jakich watości parametru m równanie x
2+y
2−2mx−m
2+2m=0 opisuje okrag styczny do prostej o
równaniu x=4?
7 lut 21:15
ZKS:
x = 4
42 + y2 − 2 * 4 * m − m2 + 2m = 0
y2 + 16 = m2 + 6m
y2 = m2 + 6m + 9 − 25
y2 = (m + 3)2 − 25
y2 = (m − 2)(m + 8)
Dla m = 2 ∨ m = −8
7 lut 22:25
Basiek : Wybacz, internetu nie miałam.

Zepsuł się. Ale widzę, że już sobie poradziliście
8 lut 21:20
elpe: a pewnie ze tak

zaraz dam Ci zadanie nad którym myslę
8 lut 21:23
Basiek : Ej, nie. Właśnie wróciłam ze szkoły. Spałam 2h, w szkole od 7 do 20:coś. W międzyczasie matura
z matematyki...
8 lut 21:26
elpe: Punkt S=(2,−1) jest środkiem okregu opisanego na trojkacie ABC wierzchołek A ma współrzedne
(−3;−1) a bok BC jest zawarty w prostej x+7y−20=0 Oblicz wspołrzędne wierzchołkow B i C
a ja wrócę za parę min. idę strzele szybki prysznic na orzeźwienie
8 lut 21:26
elpe: kurde no to nie

odpoczywaj
8 lut 21:27
elpe: a maturka jak tam? poszło?
8 lut 21:27
Basiek : Mnie to by się na orzeźwienie jakie piwo się przydało. Tyyyle się nakrzyczałam.

No i ten.... piszesz równanie okręgu, A∊ do okręgu, B,C również. No i jeszcze wiesz, że pkt B,
C należą do prostej x+7y−20=0, więc wyznaczasz ich drugą współrzędną z tego jakby.
Podstawiasz sobie wszystko i jakby nie patrzeć, powinno wyjść
8 lut 21:29
Basiek : Zrobiłam 1 na 9 zadań!
Pierwszy raz w życiu poczułam się tak ... głupia.

Ale to było chyba zaplanowane.
8 lut 21:29
elpe: no to musiało być trudne

oby to 1 było dobrze
8 lut 21:32
Basiek : Jest, było "udowodnij"− wyszło? Wyszło.
I ech, było. Niemal cała klasa pogrom.

Ale wiesz, zanim zaczęliśmy pisać dowiedzieliśmy się,
że będzie w tej sprawie specjalna wywiadówka;> Zanim to zobaczyłam, to już miałam dość
8 lut 21:34
elpe: "niemal cala klasa" ee to jakieś wybitne jednostki są

musisz się wziąć do roboty
8 lut 22:02
Basiek : Ej, niektórzy nie są głupi.

A tu taka porażka. Zadania były z tego portalu: www.zadania.info
Założę się, że zaznaczyła "trudne" i klikała losuj, aż nie wylosowała tego, co dostaliśmy!
8 lut 22:04
elpe: fajna stronka

juz widze fajne zadaneczko
8 lut 22:08
elpe: jakie mam ubogie słownictwo ciągle "fajne"

haha
8 lut 22:08
Basiek : E tam, wymyślasz.

Idę się ukąpać, będę za jakieś 30 min. Rób w tym czasie jakieś "fajne" zadanko
8 lut 22:12