proszę o pomoc
mariusz: Dana jest liczba x = 4
√2 +1. Oblicz odwrotność liczby x. Wynik przedstaw w postaci
a + b
√2 , gdzie a,bÎC .
| | 3√2 | |
MA ktoś jakiś pomysł na te zadanie powiem, że mi wyszlo |
| |
| | 4√2 | |
7 lut 20:35
mariusz: mam jescze takie coś

Rozwiąż równanie 2x = 2 + x
√3 . Wynik zapisz w postaci a + b 3 .
7 lut 20:36
krystek: 2x−x√3=2
x(2−√3)=2 i licz dalej
7 lut 20:38
7 lut 20:40
kas: | 1 | | 1 | 4√2−1 | | 4√2−1 | | 4√2 | | 1 | |
| = |
|
| = |
| = |
| − |
|
|
| 4√2+1 | | 4√2+1 | 4√2−1 | | 32−1 | | 31 | | 31 | |
ale nie wyszły liczby całkowite
7 lut 20:41
gallg: a kto ci powiedział że mają wyjść całkowite?
7 lut 20:45
gallg: a już widzę
7 lut 20:46