prosze o pomoc
XeloX: help

1. Kupiono 12 zeszytów Zeszyty w linię były po 3,50 zł, a w kratkę po 4,50 zł. Zapłacono
49 zł. Ile kupiono zeszytów w linię, a ile w kratkę? O ile więcej kupiono zeszytów w
kratkę niż w linię?
2. Kupiono 24 bilety do kina, bilety normalne były po 16 zł, a ulgowe po 11 zł. Łącznie
zapłacono 289 zł. O ile więcej kupiono biletów ulgowych niż biletów normalnych?
31 mar 20:49
tim: x ++ y = 12
3,5x + 4,5y = 49
x + y = 24
16x + 11y = 289
Rozwiąż układy równań.
31 mar 20:57
XeloX: ale ja się uczyłem inaczej takiego układu jeszcze nie nie rozumię
31 mar 20:59
tim: 1) x − ilość w linię
y ilość w kratkę
3,5x + 4,5y <−− za x zeszytów w linię i y zeszytów w kratkę zapłacono 49 zł
x + y < − ilość zeszytów
x + y = 12 x = 12 − y Podstaw do drugiego i oblicz.
3,5x + 4,5y = 19
31 mar 21:00
XeloX: nie wiem jak .
31 mar 21:03
tim: Jeżeli miałeś w szkole, to musisz potrafić..
Pokaże pierwsze, zrobisz podobnie drugie.
x + y = 12
3,5x + 4,5y = 49
x = 12 − y
3,5 (12−y) + 4,5y = 49
42 − 3,5y + 4,5y = 49
y = 7
x = 5
31 mar 21:05
XeloX: a "O ile więcej kupiono zeszytów w kratkę niż w linię? " jak obliczyć czy 7−5=2
31 mar 21:07
tim: Tak odjąć wystarczy.
31 mar 21:08
XeloX: robie 2

2. Kupiono 24 bilety do kina, bilety normalne były po 16 zł, a ulgowe po 11 zł. Łącznie
zapłacono 289 zł. O ile więcej kupiono biletów ulgowych niż biletów normalnych?
x− bilety normalne
y− bilety ulgowe
x+y=24
16x+11y=289
y=24−x
16(24−x)+11=289
384−11y=289
x=
31 mar 21:16
XeloX: no nie wiem
31 mar 21:17
tim: Coś namieszałeś.
x+y=24
16x+11y=289 y=24−x Wyznaczyłeś
Y
16x +11(24−x) =289 <−−Spróbuj dalej.
31 mar 21:18
Mariusz: rozwiązuje
31 mar 21:18
Mariusz: x*16+(24−x)*11=289 x− cały bilet
5x=289−264
x=5
24−x=19 19 ulgowych
5 całych
31 mar 21:21