matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie prostej
ola:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do y=3x+1 przechodzącej przez punkt A(2,−3)
7 lut 20:05
A ku ku:
https://matematykaszkolna.pl/strona/46.html
7 lut 20:06
gauspn:
1
1
y=−
x−2
3
3
7 lut 20:13
gauspn:
y=ax+b, a warunkiem prostopadłości jest to że współczynnik kierunkowy jest liczbą przeciwną i odwrotną.
1
Nasz współczynnik wynosi 3 a liczba przeciwna i odwrotna do −
3
Zatem:
1
y=3x+1, a prostopadła do niej to y=−
x +b
3
Podstawiam punkt (2,−3).
1
−3=−
*2+b
3
2
−b=3−
3
1
−b=2
/:(−1)
3
1
b=−2
3
Obliczyłem ten sposób wyraz wolny b. Współczynnikkierunkowy a prostopadłej już mam
1
a=(−
), wyraz wolny b wyliczyłem b=−
3
Podstawiam do wzoru ogólnego: y=ax+b
1
1
y=−
x−2
3
3
7 lut 20:21