fuuunkcje
Mistery: Hej
Mam nadzieje, że mi pomożecie

. Otóż mam takie równanie którego za chiny nie mogę
rozpracować.
Oblicz pole figury ograniczonej prostymi 3x +y+4=0 i −1/3 + y+1=0 oraz osią OY.
7 lut 19:55
Bizon: popatrz dobrze na współczynniki kierunkowe tych prostych −
7 lut 20:02
Mistery: W tym drugim równaniu jest −1/3x . Heh nadal nic nie widze
7 lut 20:04
7 lut 20:06
Mistery: Ale jak wyciągnąc z tego współrzędne aby oznaczyć to na osi ?
7 lut 20:07
gauspn: y=−3x−4
y=1/3x−1
I juz chyba widzisz
7 lut 20:11
Bizon:
... podstawiając x=0 wylicz y (przecięcie z osią 0y)
... podstawiając y=0 wylicz x (przecięcie z osią 0x)
a może znasz postać odcinkową równania prostej

? −
7 lut 20:13