rozłóż na czynniki wielomiany stosując wzory skróconego mnożenia :
PPPPPPPPPPP: rozłóż na czynniki wielomiany stosując wzory skróconego mnożenia :
a)w(x)=4x2−9
b)w(x)=9x2−30x+25
c)w(x)=−25x2−20x−4
d)w(x)=(x2−8x+16)+(4x2+4x+1)
e)w(x)=(9x2−6x+1)−(4x2+20x+25)
f)w(x)=x3−3x2+3x−1
g)w(x)=8x3−36x2+54x−27
h)w(x)=1+6x+12x2+8x3
i)w(x)=8x3+1
j)w(x)=125x3−8
7 lut 19:53
stanislaw:
a)w(x)=4x2−9 = (2x − 3)(2x + 3)
b)w(x)=9x2−30x+25 = (3x − 5)2
c)w(x)=−25x2−20x−4 = −(5x + 2)2
7 lut 19:58
PPPPPPPPPPP: dziex
7 lut 19:59
stanislaw:
d)w(x)=(x2−8x+16)+(4x2+4x+1) = (x − 4)2 + (2x +1)2
e)w(x)=(9x2−6x+1)−(4x2+20x+25) = (3x − 1)2 − (2x +5)2
7 lut 20:02
kas: (2x−3)(2x+3)
(3x−5)2
−(5x+2)2
(x−4)2 +(2x+1)2 to nie jest iloczynowa ale tu wzoru nie widzę
(3x−2)2 − (2x+5)2=(x−7)(5x+3)
(x−1)3
(2x−3)3
(1+2x)3
(2x+1)(4x2−2x+1)
(5x−2)(25x2+10x+4)
7 lut 20:02
PPPPPPPPPPP: w odpowiedziach do podpunktow d) i e) jest:
d −3(x+5)(x−1)
e (x−6)(5x+4)
7 lut 20:12
hehe: Rozłóż na czynniki wykorzystując wzory skróconego mnożenia:
a) 4x2−25y2
13 wrz 16:14
mika: (x−1)−9
11 sty 10:25
bezendu: 4x2−25y2=(2x−5y)(2x+5y)
11 sty 11:15