tryg.
metiu: | | 12 | |
Oblicz wartość podanej funkcji trygonometrycznej widząc że sinα= |
| i α jest kątem ostrym |
| | 13 | |
a/ cos (90 + α)
zróbcie mi ten jeden przykład żebym wiedział jak zrobić kolejne
7 lut 19:35
krystek: cos2x+sin2x=1 podstaw i oblicz cosx
7 lut 19:42
7 lut 19:46
Aga1: cos(900+α)=−sinα
7 lut 19:47
metiu: cos
2x=1−sin
2x
i to tylko tyle ?
7 lut 19:49
Aga1: | | 5 | |
Jeśli kąt α jest kątem ostrym to cosα=− |
| odrzucamy., ale w tym przykładzie nie trzeba |
| | 13 | |
liczyć cosα
7 lut 19:51
metiu: cos nie rozumiem tego zadania
7 lut 19:54
Aga1: W tym zadaniu trzeba skorzystać ze wzorów redukcyjnych.
7 lut 19:57
metiu: a np. jak mam taki przyklad:
tg (180 + α)
7 lut 20:01
krystek: | | sinα | |
tg(180+α)=−tgα i liczysz z zależności tg= |
| i wzór jedynkowy |
| | cosα | |
7 lut 20:19
gallg: ja bym obliczył 3 bok − wychodzi 5
Wiec znam cos=5/13
patrzysz na wykres funkcji trygonometrycznych na cosinus i zauważasz ze dla dla przypadku gdy
masz kat ostry(wiec mniejszy od 90 stopni) gdy dodasz 90 masz rozwarty, teraz zauważasz ze
musisz zmienić znak na − ponieważ odległość zmienia się równo o połowę.
Więc wynik to
−cosα=−5/13
7 lut 20:23
metiu: aa.. no dzieki wielkie
7 lut 20:25
gauspn: @gallg
tak tyle że ty masz wyliczyć −sin a nie −cos, popatrz na wzór redukcyjny cos(90+α)=−sinα a
7 lut 20:28
metiu: a co do postu
krystka tg(180+α) to nie przypadkiem tgα
7 lut 20:36
7 lut 20:43
metiu: to może sprawdzicie mi jak możecie wszystkie przykłady:
| | 12 | |
a)sin(180−α)=sin α = |
| |
| | 13 | |
| | 12 | |
b)cos(90+α)=−sinα=− |
| |
| | 13 | |
| | sinα | | 12 | |
e)tg(180+α)=tgα= |
| = |
| |
| | cosα | | 5 | |
7 lut 20:48
Aga1: dobrze.
7 lut 21:51
krystek: | | y | |
ja nie czytam ,a wiem tgx= |
| a w III ćwiartce obydwie współrzędne sa ujemne więc iloraz |
| | x | |
dodatni− ot
zdarza się .Przepraszam
7 lut 21:58
metiu: nie no spoko, tylko myślałem, że ja znowu czegoś nie zrozumiałem
7 lut 22:02
krystek: .Dobrze,że jest sprawdzane.Ok Brak koncentracji, lub wiedzy −stąd błędy!
7 lut 22:31