matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz:
rumcajs:
Oblicz: Tam jest x zmierza do nieskończoności jak by co. lim
x
→+
∞
(x+5
x
)
1/x
7 lut 19:25
pigor:
... no to może ...
np. tak : lim
x→+
∞
(x+5
x
)
1/x
= lim
x→+
∞
e
ln(x+5
x
)
1/x
=
lim
x→+
∞
e
f(x)
= ?
, gdzie
ln(x+5
x
)
(ln(x+5
x
))'
lim
x→+
∞
f(x)= lim
x→+
∞
=
H
= lim
x→+
∞
=
x
(x)'
1+5
x
ln5
x+5
x
(1+5
x
ln5)'
=
=
H
=
=
1
(x+5
x
)'
5
x
ln
2
5
5
x
ln
3
5
=
H
=
= ln5 , zatem
lim
x→+
∞
e
ln5
= 5
1+5
x
ln5
5
x
ln
2
5
. ...
7 lut 19:52