Układy równań
Patryk: Rozwiązaniem układu równań y=x+5, x2+y2=13 jest para liczb:
Proszę o wyjaśnienie tego zadania.
7 lut 19:24
Tragos: { y = x+5
{ x2 + y2 = 13
{ y = x + 5
{ x2 + (x+5)2 = 13
7 lut 19:26
Bizon:
... w tym wypadku dwie pary liczb.
7 lut 19:29
Patryk: Tak to wiem, ale mi potem wychodzi równanie kwadratowe, i potem wychodzi mi −2 i −3 a tych
liczb, nie ma w odpowiedziach...
7 lut 19:30
Aga1: A jeśli masz pary liczb, to podstawiasz za x pierwszą liczbę za y drugą do pierwszego i do
drugiego równania i sprawdzasz, czy L=P
7 lut 19:31