logarytmy
piorun: Proszę o dokładne wytłumaczenie.
Jeśli log
2 x = 3 log
2 2 − log
2 6, to:
A. x=1,
C. x=2,
Odp: B
7 lut 19:12
Aga1: log
2x=log
22
3−log
26, αlog
ab=log
ab
α
| | 8 | | b | |
log2x=log2 |
| logab−logac=loga |
| |
| | 6 | | c | |
7 lut 19:18
piorun: log2 8 − log2 6
2x=8 2x = 6
jak to zrobiłaś?
23x = 8
x = 3
7 lut 19:33
7 lut 19:40
Aga1:
2x=8
2x=23 , bo 8=23
x=3
7 lut 19:41
Aga1: Ale ja nic takiego nie obliczałam,napisałam Ci obok z jakiego wzoru korzystałam w każdej
linijce,
a na końcu po prostu logarytmy wraz z podstawą opuściłam i skróciłam ułamek.
7 lut 19:45
7 lut 19:50