Dlugosci bokow trojkata wynosza 6,8,10. Oblicz promien okregu opisanego na tym t
Meggi: Dlugosci bokow trojkata wynosza 6,8,10. Oblicz promien okregu opisanego na tym trojkacie i
promien okregu wpisanego w ten trojkąt.
7 lut 18:59
Aga1: Zauważ, że jest to trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej c=10,
przyprostokątnych a=6, b=8
| | 1 | |
R= |
| c −−−promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym |
| | 2 | |
| | a+b−c | |
r= |
| promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny |
| | 2 | |
Podstaw i oblicz.
7 lut 19:10
kubi:
20 mar 19:24
Mariusz:
Gdybyś chciał do tego podejść ogólnie to
wyjdź z wzoru na pole trójkąta to z sinusem
a następnie skorzystaj z twierdzenia sinusów
c=2Rsinγ
Mając dane długości wszystkich boków możesz policzyć pole powierzchni trójkąta
chociażby ze wzoru Herona a następnie wstawić do powyższego wzoru
20 mar 19:55
Mariusz:
Co do promienia okręgu wpisanego to jeśli ten trójkąt podzielisz na trzy mniejsze trójkąty
to możesz zauważyć że promień okręgu wpisanego będzie wysokością każdego z tych trójkątów
natomiast podstawami tych trójkątów będą kolejne boki wyjściowego trójkąta
Stąd dostaniesz wzór na pole powierzchni trójkąta o danych długościach boków
i promieniu okręgu wpisanego w trójkąt
20 mar 20:16
Mila:

ΔABC− Δprostokątny
1) R=5
2) P
Δ=24
P
Δ=p*r
24=12*r
r=2
20 mar 20:46