Logika
kobieta bardzooo pilne!: Pan Abacki jest najstarszy, pan Dabacki zaś najmlodszy. Dziesięciokrotna różnica ich
wieku jest sumą lat pana Abackiego i Babackiego. Wiek pana Cabackiego jest średnią
wieku
pozostalych panów, a różnica jego wieku i wieku pana Dabackiego jest dwukrotnie większa
od różnicy lat pana Abackiego i Babackiego. Różnica między wiekiem pana Babackiego i
Dabackiego jest o 2 większa niż różnica między wiekiem pana Abackiego i Cabackiego. Ile
lat ma każdy z panów?
31 mar 20:41
Mariusz: rozwiązuje , może troche potrwać
31 mar 21:05
kobieta bardzooo pilne!: Dzięki Ci
31 mar 21:08
zzz: 10* (A−D)= A+B
2(C−D)=A−B
B−D=A−C−2
masz taki uklad rownan
31 mar 21:11
31 mar 21:14
kobieta bardzooo pilne!: o kurnaaa! robilam bardzo podobnie i powychodzily mi same zaleznosci, na podstawie
ktorych moglam stwierdzic tylko, kto jest na ktorym miejscu pod wzgledem "starosci" wiec
sie wkurzylam i wyrzucilam kartki do kosza, no i sie poddalam niestety...
31 mar 21:15
Mariusz: 10*(A−D)=A+B litery są od imion
C=(A+B+D)/3
C − D=2*(A − B)
B − D=A − C+2
z pierwszego wynika że ( bede pisać małymi literami)
10a−10d=a+b → 9a=b+10d → a=(b+10d)/9
c−d=2(a−b) → (a+b+d)/3−d=2(a−b) podstawiamy za a
(10b+19d−27d)/27= (20d−16b)/9 →
(10b−8d)/27=(60d−48b)/27 przenosimy na jedną stronę
(58b−68d)/27=0 mnozymy razy 27
b=68/58d
teraz liczymy a
a=(b+10d)/9
a=(648/522)d=(72/58)d
teraz czas na c − podstawiamy do tego równania
C=(A+B+D)/3
c=(66/58)d
wstawiamy wszystko do tego równania
B − D=A − C+2
(68/58)d−(58/58)d=(72/58)d−(66/58)d+2
przenosimy na jedną stronę d i otrzymujemy
(4/58)d=2
D=29
A=36
B=34
C=33
31 mar 21:16
kobieta bardzooo pilne!: Życie mi kochany uratowales! Dziękuję, dziękuję, dziękuję

Zaraz sobie wszystko
przeanalizuję

Jeszcze raz wielkie dzięki!
P.S. Mogę się dowiedzieć ile masz lat?
31 mar 21:18
Mariusz: a stary jestem

18
31 mar 21:22
kobieta bardzooo pilne!: To tak jak myślalam

I jaki tam stary, różnica zaledwie 3 lat między nami, a ja się tam
czuję bardzooo mloda, heh

Pozdrawiam Cię gorąco
31 mar 21:24