równania wymierne z wartością bezwzględną
Nikki: Witam, jak rozwiązać poniższe równanie ?
dodam iż jest to równanie wymierne
7 lut 18:03
Nikki: doradzi mi ktoś ?
7 lut 18:24
Święty: D: |x|−1≠0
...
_________
2=|x|−1
|x|=3
...
7 lut 18:30
Nikki: a jak rozwiązać tego typu ?
7 lut 18:41
Święty: Analogicznie do poprzedniego
7 lut 18:46
Nikki: nie wychodzi mi w taki sposób
7 lut 18:58
Tragos: a pokaż jak to rozwiązujesz
7 lut 19:01
Nikki: no bo skoro jak wtedy to dziedzinę ok, wyznaczyłam
a dalej to tak:
3=2|x−1|−1
4=2|x−1|
4=2x−2 −4=2x−2
x=3 x=−1
a w odpowiedziach jakieś ułamki..
7 lut 19:07
Aga1:
Ustal dziedzinę
2(Ix−1I−1)=3
2Ix−1I−2=3
2Ix−1I=5 //:2
licz dalej.
7 lut 19:14