matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność ciągu:
Piotras:
Witam, proszę o rozwiązanie z opisem
z góry dziękuję, potrzebne na wczoraj b
n
=
n
2n+1
7 lut 18:03
Mila:
n+1
n+1
b
n+1
=
=
2n+2+1
2n+3
obliczasz różnicę: b
n+1
−b
n
= jeśli dodatnia to ciąg rosnący, jeśli ujemna to malejący
7 lut 22:30