Sin23 stopnie
Indios: Jak rozwiązać sin23 stopni? nie używając tabel matematycznych?
7 lut 17:50
Galaxar: 1. Weź do ręki tablice matematyczne
2.Naucz się lub przepisz odpowiednie wartości
3.Odłóż tablice
5.Podejdź do zadania udawając że nie miałeś do czynienia z jakimikolwiek tablicami, pff nawet
nie wiesz co to są tablice.
6.Rozwiąż zadanie
(celowo pominołem 4 punkt, jest twój czas na "freestyle" zrob na co masz ochote, wykaż się.)
7 lut 18:00
Indios: Kolego to nie czas by się płaszczyć jak złotówka pod tramwajem, mam pewne zadanie i chcę je
rozwiązać a mianowicie: sin23stopnie x cos67stopni + cos23stopnie x sin67stopni
Mój problem polega na tym, że nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić bez tablic
7 lut 18:06
Indios: tablica wartości funkcji trygonometrycznych, specjalnie dla Galaxar'a
7 lut 18:07
Bizon: ... to zauważ może że 23+67=90 ...
7 lut 18:10
wmboczek: to może tak zaczynaj od pełnej treści

?
do tego nie potrzeba tablic, no może wzory 2 z tychże
sinα=cos(90−α)
sin
2α+cos
2α=1
7 lut 18:11
Bizon:
a dla ułatwienia dodam, że sin
2x+cos
2x=1 −
7 lut 18:13
Indios: No tak, a jak masz sin82 x sin52 +cos82 x cos52 ?
7 lut 18:14
123: sprawdź sobie w tablicach bo od tego one są a jak nie to rysuj koło i samemu wyprowadzaj...
Będzie bez korzstania z tablic...
7 lut 18:20
WTF: Tak to się robi:
sin82 x sin52 +cos82 x cos52 = = cos82 x cos52 + sin82 x sin52 = cosα*cosβ + sinα*cosβ =
7 lut 18:29
rafal274:
x = 23
sin (30x) = 3 sin (10x) − 4 sin
3 (10x)
sin 10x = 2sin(5x)cos(5x)
sin 5x = 2cos(x)sin(4x) − sin(3x)
sin 4x = 2sin(2x)cos(2x)
sin 3x = 3 sin(x) − 4sin
3 x
cos2x = 1 − 2 sin
2 x
sin 2x = 2sin(x)
√1−sin2x
Mamy :
p = sin x
cos x =
√1−p2
sin (2x) = 2p
√1−p2
cos (2x) = 1 − 2p
2
sin (4x) = 4p
√1−p2(1 − 2p
2)
sin (3x) = 3p − 4p
3
sin (5x) = 8
√1−p2p
√1−p2(1 − 2p
2) − 3p + 4p
3
cos(5x) =
√1−[8√1−p2p√1−p2(1 − 2p2) − 3p + 4p3]2
sin(10x) = 2(8
√1−p2p
√1−p2(1 − 2p
2) − 3p + 4p
3)(
√1−[8√1−p2p√1−p2(1 − 2p2) − 3p +
4p3]2)
sin 30x = 32(8
√1−p2p
√1−p2(1 − 2p
2) − 3p + 4p
3)(
√1−[8√1−p2p√1−p2(1 − 2p2) − 3p +
4p3]2) − 4*(2(8
√1−p2p
√1−p2(1 − 2p
2) − 3p + 4p
3)(
√1−[8√1−p2p√1−p2(1 − 2p2) −
3p + 4p3]2))
3
teraz sin 30x = sin 30*23 = sin 690 = −
12
Mamy :
−
12 = 32(8
√1−p2p
√1−p2(1 − 2p
2) − 3p + 4p
3)(
√1−[8√1−p2p√1−p2(1 − 2p2) − 3p
+ 4p3]2) − 4*(2(8
√1−p2p
√1−p2(1 − 2p
2) − 3p + 4p
3)(
√1−[8√1−p2p√1−p2(1 − 2p2)
− 3p + 4p3]2))
3
Bądź co bądź mamy równanie z jedną niewiadomą

p = sin x, gdzie x = 23, ale nie jestem wstanie tego rozwiązać
7 lut 18:30
WTF: Walnąłem się to ejst prawidłwoy wzór, lecz obliczenai wykonane poprawnie
cosα*cosβ + sinα*sinβ
7 lut 18:30