Rozwiąż równianie
nieuk: Rozwiąż równianie
||x|−1|=1
7 lut 17:47
Artur z miasta Neptuna:
||x|−1| = 1
|x| − 1 = −1 ⋁ |x| − 1 = 1
|x| = 0 ⋁ |x| = 2
x = 0 ⋁ x = −2 ⋁ x = 2
7 lut 17:57
nieuk: ok, to czaję
a jak mam przykład taki:
||x|+2|=3
robiąc taki samym sposobem jak twój wychodzą mi 4 wartości x={−5,−1,1,5} a w odp są tylko 2
x=−1 i x=1
czy może ten akurat przykład trzeba innym sposobem zrobić? (ew. jakim?)
7 lut 18:17
Aga1: IIxI+2I=3
IxI+2=3 lub IxI+2=−3
IxI=1 lub IxI=−5
x=−1 lub x=1 to równanie nie ma rozwiązania
7 lut 19:05