Dla jakich a równianie x^2+ax+a-1=0 posiada co najmniej jeden pierwiastek rze
Meggi: Dla jakich a równianie x2+ax+a−1=0 posiada co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty?
7 lut 17:38
Artur z miasta Neptuna:
pierwiastek rzeczywisty => Δ≥0
Δ = a2 − 4(a−1)
a2 − 4a + 4 ≥0
(a−2)2 ≥0
czyli dla a∊R jest minimum 1 pierwiastek rzeczywisty.
7 lut 17:48
Meggi: Wydaje mi się, że to nie jest rowiązanie zadania. Polecenie brzmi "Dla jakich a równianie
x2+ax+a−1=0 posiada co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty"
7 lut 18:56
Meggi:
10 lut 19:32