matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W ciągu
Daria:
W ciągu (b
n
) b
1
=1 i b
(
n+1) = 2b
n
+ 1. Oblicz b
2
012
7 lut 17:29
Artur z miasta Neptuna:
b
2
= 2b
1
+ 1 b
3
= 2b
2
+ 1 = 4b
1
+ 2 b
4
= 2b
3
+ 1 = 4b
2
+ 2 = 8b
1
+ 3 b
n
= 2
n−1
b
1
+ (n−1) = 2
n−1
+ n−1 b
2012
= .....
7 lut 17:32