Oblicz ile m3 trzeba przywieść na usypanie 100 metrowego odcinka wału?
Helppp: Przekrój poprzeczny ziemnego wału przeciwpowodziowego ma mieć kształt równoramiennego
trapezu o podstawach 6m i 16m oraz wysokości 12m. Trzeba jednak usypać wyższy wał bo
przez dwa lata ziemia osiądzie i wysokość wału zmniejszy się o 20%. Oblicz ile m3
trzeba przywieść na usypanie 100 metrowego odcinka wału?
31 mar 20:30
Mariusz: rozwiązuje
31 mar 21:26
Mariusz: najpierw nalezy policzyć na jaką wysokość trzeba usypać wał z treści zadania wynika że
x−20%x=12
0,8x=12
x=15 − wysokość wału
teraz liczymy pole trapezu o tej wysokosci i mnozymy razy długość wału
31 mar 21:27