Rozwiąż równanie
Ania: Rozwiąż równanie tgx+ctgx= 2/cos4x
7 lut 17:19
Ania: Mógłby ktoś pomóc proszę?
7 lut 20:15
kas: tgx+ctgx= 2/cos4x
| sinx | | cosx | | 2 | |
| + |
| = |
|
|
| cosx | | sinx | | cos4x | |
| sin2x+cos2x | | 2 | |
| = |
|
|
| sinx cosx | | cos4x | |
cos4x=2sinx cosx
1−2sin
2x=sin2x
podstawienie sin2x=t
−2t
2−t+1=0
t
2=1
| | π | | 5 | |
2x= |
| +2kπ lub 2x = |
| π+2kπ
|
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | |
x= |
| +kπ lub x = |
| π+kπ
|
| | 12 | | 12 | |
7 lut 20:24
A ku ku:
Powinno być:
cos4x= 1−2sin22x
7 lut 20:27
kas: tak, pomyłka cyferkowa, dzięki, ale dalej chyba jest ok
7 lut 20:32
gallg: dalej jest ok
7 lut 20:33