Wykaż, że ciąg a_n jest malejący
Barkien: Ostatnie zadanie i nie będę już Was męczył

Wykaż, że ciąg a
n=
3n+57n−2 jest malejący.
7 lut 17:02
Kejt:
policz a1 i a2..jeśli a2<a1 to ciąg jest malejący..
7 lut 17:04
Godzio:
Uuu
Kejt broń Boże !
a
n − a
n − 1 −−− to trzeba sprawdzić
7 lut 17:05
Kejt: ups..tak myślałam..zorientowałam się dopiero po wysłaniu...
7 lut 17:07
bart: ojej Kejt
7 lut 17:07
Kejt: cicho..zmęczona jestem..
7 lut 17:08
Kejt: <chowa się>
7 lut 17:08
Barkien: Moglibyście napisać po kolei rozwiązanie? Bardzo proszę.
7 lut 17:12
Kejt: to może ja się zrehabilituję..
| | 3(n−1)+5 | | 3n−3+5 | | 3n+2 | |
an−1= |
| = |
| = |
| |
| | 7(n−1)−2 | | 7n−7−2 | | 7n−9 | |
7 lut 17:15
Barkien: Dzięki,dzięki,dzięki
7 lut 17:21
Barkien: Mam prośbę obliczycie jeszcze an−an−1
7 lut 17:39
Gosia:*: Dołączam się do prośby. Mam podobne zadanie i nie wiem jak dalej zrobić
7 lut 17:56
Gosia:*: Plisss rozwiążcie to
7 lut 18:50