Jasper:

Witam, mam zadanie dotyczące tarcia z mechaniki. Potrafi je ktoś rozwiązać ? Jest mi to pilnie
potrzebne, gdyż owe zadanie było już 2 razy na kolokwium i dwa razy nie potrafiłem go
rozwiązać. Proszę o pomoc i koniecznie tłumaczenie. Bardzo zależy mi nauczyć się rozwiązywać
tego typu zadania.
Wyznacz wartość współczynnika tarcia ślizgowego przy którym ciało pozostanie w stanie
równowagi.
Dane:
r=0,4m
m=100kg
g=10 m/s
2
f=0,01[m]
α=5
o
μ=?
Na czarno narysowany jest rysunek z kolokwium.
−Na pewno na ciało kwadratowe działa siła przyspieszenia ziemskiego, czyli Q=m*g
−To samo musi działać na ciało kołowe.