matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
klaudia:
1
1
1
Wykaż, że jeśli
;
;
; gdzie (a+b) (a+c) (b+c) ≠0 są kolejnymi
a+b
a+c
b+c
wyrazami ciągu arytmetycznego to a
2
; b
2
; c
2
również .
7 lut 16:57
Artur z miasta Neptuna:
2
1
1
=
+
a+c
a+b
b+c
czyli:
2
b+c + a + b
=
a+c
(a+b)(b+c)
2(a+b)(b+c) = (a+c)(a+2b+c) 2ab+2b
2
+2ac+2bc = a
2
+2ab+ac+ac+2bc+c
2
2b
2
= a
2
+ c
2
to oznacza, że a
2
, b
2
, c
2
są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
7 lut 17:06