Cramer
Cramer: Jak rozwiązuje się układy równań metodą Cramera w macierzach 4 x 4?
7 lut 16:26
7 lut 16:29
Cramer: Potrzebuje konkretnego przykładu
7 lut 16:31
Artur z miasta Neptuna:
tam jest konkretny przykład podany
7 lut 16:32
Artur z miasta Neptuna:
co prawda 3x3 ... ale to się robi dla każdej kwadratowej tak samo
7 lut 16:32
Artur z miasta Neptuna:
pewnie nie wiesz jak obliczyć wyznacznik macierzy 4x4.
Jeżeli tak to odpowiadam −−− działasz na kolumnach (bądź) wierszach −−− ale nie na tym i na
tym.
Dodajesz odpowiednie kolumny (bądź wierze) tak aby otrzymać macierz 'diagonalną' (wyrazy ≠ 0
TYLKO na głównej przekątnej) wtedy wyznacznik macierzy = iloczyn wyrazów na głównej
przekątnej.
Lub korzystasz z rozwinięcie Laplace'a, aby macierz 4x4 'zwinąć' do macierzy 3x3.
7 lut 16:35
Cramer: Właśnie nie robi się tak samo. Przy macierz 3 x 3 dopisuje się dwie pierwsze kolumny, następnie
liczy się wyznacznik.
Przy macierzach 4 x 4 i wyżej, bodajże coś się zeruje i macierz doprowadza się do postaci 3 x
3, i przed macierzą dopisuje się 1*(−1) w potędze → (numer wykreślonego wiersza + numer
wykreślonej kolumny)
7 lut 16:38
Artur z miasta Neptuna:
patrz wpis 16.35
7 lut 16:39
Cramer: po co te krzyki, to ja nie wiem...
Za pomoc¡ wzorów Cramera wyznaczyć niewiadomą x3:
x1−2x2+3x3+2x4=0
−2x1+3x2+x3=2
3x1+x2+2x3+x4=1
2x1+x3=0
1 −2 3 2
−2 3 1 0
3 1 2 1
2 0 1 0
mogę od razu tutaj wykreślić od razu ostatnią kolumnę i ostatni wiersz?
7 lut 16:44
Artur z miasta Neptuna:
niee

(w momencie w którym chcesz zrobić tak jak myślę, że chcesz zrobić)
w danej kolumnie/wierszu musisz mieć tylko jedno cyfrę ≠ 0. wtedy robisz rozwinięcie Laplace'a
względem właśnie tej cyfry pisząc:
'ta cyfra' * (−1)
nr wiersza+ nr kolumny* |3x3|
gdzie |3x3| to wyznacznik macierzy po wykreśleniu danego wiersza i kolumny (tego wiersza i tej
kolumny, która zawiera tenże element
7 lut 16:49
Cramer: Profesor mówił, że używamy tylko metody Cramera. Nie uznaje żadnych rozwinięć Laplace'a.
7 lut 16:50
Artur z miasta Neptuna:
Rozwinięcie Laplace'a stosujesz do: "wyliczenia wyznacznika macierzy kwadratowej stopnia
wyższego niż 3" −−− patrz Twój przykład ... patrz: "Przy macierzach 4 x 4 i wyżej, bodajże coś
się zeruje i macierz doprowadza się do postaci 3 x 3, i przed macierzą dopisuje się 1*(−1) w
potędze → (numer wykreślonego wiersza + numer wykreślonej kolumny)"
7 lut 16:55
Cramer: ok, teraz już wiem.
w takim razie jak mam ten przykład co napisałam powyżej to nie mogę wykreślić? nie może być
więcej niż jedno zero w kolumnie lub wierszu?
7 lut 17:01
Artur z miasta Neptuna:
nie może być więcej niż jedna cyfra
≠ 0

zrób w jakiejś kolumnie 3 zera i jedną cyfrę ... i stosujesz 'procedurę' względem tegoż
elementu.
7 lut 17:08
Cramer: nie wiem czy tak można zrobić, ale trzeci wiersz * −2 i do pierwszego:
−5 −4 −1 0
−2 3 1 0
3 1 2 1
2 0 1 0
7 lut 17:17
Artur z miasta Neptuna:
jak najbardziej i teraz stosujesz rozwinięcie Laplace'a względem elementu a3,4 = 1
7 lut 17:19
Cramer: dlaczego względem trzeciego wiersza?
7 lut 17:22
Cramer: wyznacznik wyszedł mi −25
czy teraz w miejsce wykreślonej kolumny wstawia się kolumnę wyrazów wolnych z równania?
7 lut 17:57
Cramer: halo?
7 lut 18:46
Cramer: ?
7 lut 19:57