Rozwiąż równanie
Barkien: Rozwiąż równanie: 2 + 7 +12 +...+ x = 245
7 lut 15:52
Święty: a
1=2
r=5
a
n=a
1+(n−1)r
a
n=2+5n−5=5n−3
S
n=245
...
7 lut 15:57
Barkien: Dzięki za szybką odpowiedz ale mógłbyś mi napisać dalej jak to rozwiązać bo do tego momentu
doszedłem ale co dalej?
7 lut 16:01
Święty: 5n
2−n=490
5n
2−n−490=0
Δ=9801
√Δ=99
n
1=−9,8
n
2=10
n∊N
+ ⇒ n=10
x=a
n
x=47
7 lut 16:08
Barkien: Dzięki
7 lut 16:12
morlok: Jeśli doszedłeś sam do tego momentu, to nie powinieneś mieć problemu z rozwiązaniem do końca.
490=5n2−n
5n2−n−490=0
Δ=(−1)2−4*5*(−490)=1+8800=9801
√Δ=99
n1=10
n2=−9,8 odpada bo n∊N
a10=5*10−3=47
7 lut 16:13
Barkien: Dzięki, wiem głupi błąd robiłem i mi zły wynik wychodził. Jeszcze raz dzięki.
7 lut 16:25
Ewa: Mam pytanie do wzoru.
Wzór na szereg to
a1
S=−−−−−
1− q
więc jak podstawić an za a1?
12 cze 18:16
Ewa: Sorki. Zły wzór wzięłam. Już wiem
12 cze 18:23
aga10506: 1. Rozwiąż równanie:
a) | x + 4 | + 2 =7
b) 14 + | x + 7 | − 8 = 6
2. Rozwiąż nierówność:
a) | x + 1 | < 3
b) 3 * | x + 2 | + 1 > 13
Proszę o pomoc.
12 gru 16:52