Rozwiąż równanie
Adam: Rozwiąż równanie x + x3 = 1+ x2 .
Wydaje mi się, że początek robię dobrze ale nie potrafię dokończyć:
x3−x2+x−1=0
x2(x−1)+(x−1)=0
(x2+1)(x−1)=0
7 lut 15:38
Aga1: Dobrze, teraz rozpisz x2+1=0 sprzeczne lub x−1=0,x=1.
7 lut 15:40
Artur z miasta Neptuna:
no i teraz dokończ
został Ci ostatni krok (czyli 'wyłuskanie' miejsc zerowych)
7 lut 15:40
krystek: x2+1= 0lub x−1=0
x=1 i koniec ponieważ x2+1>0 dla każdego x∊R
7 lut 15:40
Artur z miasta Neptuna:
dokładnie
7 lut 15:44
Adam: Dziękuję, zamieszałem trochę z tym x2+1 jak rozpisywałem na kartce. Teraz już wszystko
rozumiem.
7 lut 15:46