pomocy..........
Kaśśśś: dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 i 5 . Wyznacz promień okręgu wpisanego w
ten trójkąt .
macie jakiś pomysł


obliczyłam z twierdzenia pitagorasa przeciwprostokątną i nie mogę znaleźć związku między
wysokością trójkąt i promieniem

7 lut 15:33
Artur z miasta Neptuna:

z przystawania (kąt prosty + jedna przyprostokątna (czyli r) + wspólna przeciwprostokątna)
trójkątów wnioskujesz, że takie są proporcje danych "składowych" boków. znasz długość każdego
z boków, więc musisz tylko policzyć x (bo x = r).
x+y = 5
x+z = 12
y + z = 13
7 lut 15:38
pigor: hmm ... , oto
a−r+b−r=c , to co ...

szukasz
7 lut 15:39
Kejt: a na trójkąt prostokątny nie był jakiś fajny wzorek?
7 lut 15:40
pigor: | | a+b−c | |
a stąd r= |
| i sobie podstaw . ...  |
| | 2 | |
7 lut 15:40
Kejt: no właśnie..
7 lut 15:40
pigor: ... to właśnie ten

...pozdrawiam
7 lut 15:41
Mila: Suma średnic okręgu opisanego i wpisanego jest równa sumie przyprostokątnych. Z tego wynika
wzór, który podał Pigor.
7 lut 15:45