Ciągi
Matmofob: Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych które
a) przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2
b) są niepodzielne przez 5
c) są podzielne przez 4 lub są podzielne przez 6
7 lut 15:28
Artur z miasta Neptuna:
a)
pierwsza liczba dwucyfrowa która dzielona przez 5 da Ci resztę 2 to

12
a
1 = 12
r = 5
kwestia tylko wyznaczenia 'n' (czyli największej liczby dwucyfrowej)
b) analogicznie
c) robisz trzy ciągi
a
n −−− podzielne przez 4
b
n −−− podzielne przez 6
c
n −−− podzielne przez 4
i 6 (czyli przez 12)
szukana suma to będzie S
a + S
b − S
c
reszta analogicznie do poprzednich podpunktów.
7 lut 15:31
kinga: juz patrzylam na to i wyszlo mi an=13+5n
11 mar 22:48