Prawdopodobieństwa
Brandzia: Rzucono 3 razy symetryczna kostka. Oblicz prawdopodobieństwo ze suma wyrzuconych oczek jest
mniejsza od 17
Ja bym zrobila to tak: |
wypisala (1,1,1) (1,1,2) (1,1,3) (1,1,4) (6,6,6) (6,6,5) (5,6,6)(6,5,6)
6*6*6 = 216
| 216 | | 106 | | 58 | |
| = |
| = |
| |
| 216 | | 108 | | 59 | |
7 lut 15:19
Brandzia: czy to jest dobrze

czy ma ktos inny sposob ?
7 lut 15:21
Artur z miasta Neptuna:
dobry wynik ale błąd w zapisie:
| | 216 | |
nie dość że napisałaś |
| . |
| | 216 | |
Na przyszłość polecam inne podejście do problemu −−− skoro ma być mniejsza od 17, to znaczy że
P(A) = 1 − P(A')
|A'| −−− suma wynosi 4
7 lut 15:27
Brandzia: a mógłbys od poczatku napisac jak bys to zrobil..
7 lut 15:37
Artur z miasta Neptuna:
A − zdarzenie, że wylosowana suma jest mniejsza od 17
A' − zdarzenie przeciwne do A
A' − (5,6,6), (6,5,6), (6,6,5) i (6,6,6)
|A'| = 4
|Ω| = 6
3 = 216
| | 4 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = .... |
| | 216 | |
7 lut 15:39