Równania i nierówności
Patryk: Zbiorem rozwiązań nierówności −x2 + 2x > 0 jest:
Nie mam pojęcia jak obliczyć to zadanie. Wydaje mi się że tutaj trzeba obliczyć deltę, ale mamy
tylko dwa wyrazy −1 oraz 2, a trzeci ? Proszę o pomoc jak rozwiązać tego typu zadania.
7 lut 15:18
ICSP: −x2 + 2x = 0 ⇔ −x(x−2) = 0 ⇔ x = 0 v x = 2
Rysujesz parabolę i odczytujesz : x ∊ (0;2)
7 lut 15:19
Kejt:
wystarczy wyłączyć 'x' przed nawias:
x(−x+2)>0
x=0 v −x+2=0
dokończ..
oczywiście można to policzyć deltą..ale nie ma to większego sensu, bo tak jest szybciej i
łatwiej
7 lut 15:19
Patryk: Aha, już mniej więcej rozumiem, tylko rozumiem dlaczego przyrównujemy x do 0. Może ktoś
objaśnić dlaczego ?
7 lut 15:22
Kejt: musimy policzyć miejsca zerowe, bo tam funkcja zmienia swoje wartości z dodatnich na ujemne i
odwrotnie.
7 lut 15:25
pigor: ... albo
−x
2+2x >0 / *(−1) ⇔ x
2−2x < 0 ⇔ x(x−2) < 0 to z rys. paraboli masz
0< x<2,
czyli
x∊ (0; 2) − szukany zbiór rozwiązań (przedział otwarty) . ...
7 lut 15:32