pomocy ........
Kaśśśś:
dany jest trójkąt prostokątny . Wykaż że suma pół kół o średnicy będących przyprostokątnymi
trójkąta jest równa polu koła o średnicy równej przeciwprostokątnej ....

?
może ktoś ma jakiś pomysł co

?
7 lut 14:59
Kejt: załóżmy, że nasz trójkąt ma boki a;b;c jest prostokątny, więc zgodnie z twierdzeniem
Pitagorasa:
a
2+b
2=c
2
| | a | | b | | c | |
promienie kół będą połową tych długości: |
| ; |
| ; |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz pola..
suma pól kół z boków przyprostokątnych:
| | a2 | | b | | a2 | | b2 | | a2+b2 | | c2 | |
L=π( |
| + π( |
| )=π |
| +π |
| =π( |
| )= |
| π |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
pole koła z przeciwprostokątnej:
L=P
7 lut 15:09
pigor: hmm ...

np. tak :niech 2a, 2b, 2c − standardowe długości boków trójkąta
prostokątnego, to z tw. Pitagorasa masz
4a
2+4b
2=4c
2 /:4 ⇔ a
2+b
2=c
2 / *π ⇔
πa2+πb2=πc2, a to należało wykazać .
7 lut 15:09
Kejt: poprawka:
coś mi się komputer zacina
7 lut 15:11
krystek: | | a | | b | | c | |
π( |
| )2+π( |
| )2=π( |
| )2 I wykaż!.. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 lut 15:12