Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństw
klaudi: Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A−w
każdym rzucie liczba wyrzuconych oczek jest większa niż numer rzutu B−na każdej kostce
wypadnie nieparzysta liczba oczek Ile zdarzeń elementarnych sprzyja zdarzeniu A iloczyn B?
7 lut 14:45
Aga1:
IΩI=63
A'w każdym rzucie liczba wyrzuconych oczek jest ≤niż nr rzutu.
Za pierwszym razem 1, za drugim razem jedynka lub 2 za trzecim razem jedynka lub 2 lub 3.
IA'I=1*2*3=6 W A' są dwa zdarzenia, w którym na każdej kostce jest nieparzysta liczba oczek
IAI=63−6=216−6=210
IBI=33=27,
IA∩BI=25.
Mam nadzieję, że niczego nie pominęłam.
7 lut 15:36